maandag 2 november 2009

1 November: Dia de la Muerte in Santiago Sacapetequez

Allerheiligen, de dag van de doden, wordt in Guatemala en vooral in Santiago Sacapetequez op een heel andere manier beleefd als bij ons. Het wordt hier GEVIERD! Niet goed wetende wat te verwachten wandelen we richting het kerkhof. Daar aangekomen, staan we met open monden naar een van de vreemdste taferelen te kijken dat we waarschijnlijk ooit gezien hebben. Het kerkhof is veranderd is een festivalweide. Duizenden mensen lopen, slapen, zitten, drinken bier, houden familiefeestjes en picknicken op de vers geschilderde graven die bedekt zijn met een kleurrijk bloementapijtje.

Wetende dat op het merendeel van de graven geen grafsteen ligt, lijkt het ons een beetje luguber dat ouders hun kinderen hier "zandbakje" laten spelen. Maar goed, cultuurverschillen moeten er zijn en hier is de dodenherdenking een feest.

Vliegers worden aanzien als een communicatiemiddel met de doden. We zagen vandaag dan ook meer vliegers dan we ooit gezien hadden. Santiago is vooral bekend voor de reuzenvliegers, zo groot dat je Bert bijna niet terugvindt in foto links. De creatie ervan begint maanden op voorhand en is puur specialistenwerk, eveneens als het rechtzetten van de vlieger. Het rechttrekken van het kleurijke gevaarte wordt door de massa onthaald met een overweldigend applaus. Kiekenvel over heel ons lijf!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten